Het dodental van de aardbeving van vrijdag in Japan blijft oplopen. Zeker 41 mensen kwamen om door de beving op het zuidelijke eiland Kyushu. 

Het was de tweede beving die Japan deze week trof. Meer dan tweeduizend mensen raakten gewond.

In de zwaarst getroffen regio Kumamoto op het eiland Kyushu werden ruim 1700 woningen beschadigd of volledig verwoest. De beving op vrijdag was met een kracht van 7,3 beduidend sterker dan een eerste schok op donderdag toen negen mensen omkwamen.

Ongeveer 90.000 mensen zijn ondergebracht in opvangcentra.

Aardverschuivingen

De autoriteiten waarschuwen ondertussen voor verdere aardverschuivingen door de zware regenval. Ook wordt in de komende dagen nog met deels sterke naschokken rekening gehouden in het rampgebied.

Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door een reeks naschokken. Haast is geboden, zei premier Shinzo Abe, vanwege de wisselvallige weersverwachtingen. Neerslag kan de beschadigde gebouwen verder verzwakken en nieuwe aardverschuivingen veroorzaken.

Instortingsgevaar

Duizenden militairen, brandweermensen, agenten en medici zijn naar het getroffen gebied gestuurd om hulp te verlenen. Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de stad Kumamoto. In heel de stad met een inwonertal van 730.000 viel de stroom uit. Mensen die in de buurt van een dam wonen zijn geëvacueerd vanwege instortingsgevaar.

Het Japanse Rode Kruis heeft acht medische noodhulpteams ingezet om te helpen bij de evacuatie van getroffen burgers. Daarnaast zijn hulpgoederen uitgedeeld aan mensen in opvanglocaties, waaronder vijfduizend dekens, vijfhonderd hygiënekits en tweehonderd slaapmatten en kussens.

Vulkaanuitbarsting

Na de aardbeving kwam het tot een kleine uitbarsting van de vulkaan Aso, die ook op Kyushu ligt. Over de gevolgen daarvan bestond niet direct duidelijkheid. Een rookpluim steeg op tot zo'n honderd meter boven de vulkaan, die tot de grootste actieve vulkanen ter wereld behoort.

Het gebied werd donderdag ook al opgeschrikt door een beving van 6.6. Toen vielen zeker negen doden.

Video: Aardbeving gefilmd met dashcam