De Europese Unie en acht landen, waaronder Nederland, hebben vrijdag hun steun toegezegd aan financiële hulp voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordanië en Libanon. 

De buurlanden van het door burgeroorlog verscheurde Syrië werden de afgelopen jaren geconfronteerd met de toestroom van miljoenen vluchtelingen.

Om Jordanië en Libanon te helpen, hebben de donors 125 miljoen euro aan subsidies, 880 miljoen euro aan gunstige leningen en 443 miljoen euro aan garanties beloofd. De Wereldbank, die het programma leidt, maakte dat bekend. Hoe de kosten worden verdeeld, werd uit de verklaring niet direct duidelijk.

Los van Nederland en de EU als geheel deden Duitsland, Noorwegen, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en Canada toezeggingen.

Toezeggingen

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is blij met de toezeggingen. "Hierdoor worden de economieën van Libanon en Jordanië structureel versterkt en zorg je voor meer banen, voor zowel de lokale bevolking als de vluchtelingen", stelt ze. "Dat laatste is ontzettend belangrijk. Verreweg de meeste Syriërs willen dichtbij huis blijven. Maar dan moet je ze wel perspectief bieden. Werk en opleiding zijn daarbij cruciaal."

De minister benadrukt dat Nederland een voortrekkersrol heeft gespeeld. Al op de Syrië-conferentie in Londen in februari zegde ons land 10 miljoen euro toe. Daar zijn de andere donors nu bij gekomen.

In het kleine Libanon verblijven volgens schattingen tussen de 1 miljoen en 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen. Voor het uitbreken van de Syrische burgeroorlog woonden er zo'n 4,5 miljoen mensen.