Egyptische veiligheidstroepen hebben vrijdag traangas afgeschoten naar betogers in Caïro die het aftreden van de regering eisten. 

De demonstranten zijn boos over het besluit van president Abdel Fattah al-Sissi om twee eilandjes in de Rode Zee aan Saudi-Arabië over te dragen.

Mensen riepen om de val van de regering, net als tijdens de opstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak in februari 2011. "Sissi - Mubarak", werd er ook geroepen. De politie schoot traangas af om de demonstranten te verdrijven. Rond de vijftig mensen werden opgepakt, zeiden bronnen bij de veiligheidsdiensten.

De regering maakte deze week een golf van protesten los met het besluit om de onbewoonde eilandjes Tiran en Sanafir aan Saudi-Arabië te geven. Volgens beide landen stonden die alleen maar onder Egyptische controle omdat Riyad in 1950 aan Caïro had gevraagd ze te beschermen.

Saudi-Arabië en andere rijke Arabische Golfstaten hebben Egypte miljardenhulp gegeven nadat al-Sissi de gekozen president Mohamed Mursi en diens Moslimbroederschap in 2013 aan de kant had gezet.

Video: Egyptische troepen schieten traangas naar demonstranten

Egyptische troepen schieten traangas naar demonstranten Caïro
Egyptische troepen schieten traangas naar demonstranten Caïro