Het zuiden van Japan is vrijdag weer getroffen door een zware aardbeving, met een magnitude van 7.4. De beving vond net als donderdag plaats in de buurt van de stad Kumamoto. Daarbij zijn veel doden en gewonden gevallen.

Nog geen half uur later werd een naschok gevoeld van 6.0.

Het Japanse meteorologische institiuut gaf na de beving van vrijdag een tsunami-waarschuwing af. Bewoners aan de kust van de Ariake- en Yatsushirozee werd geadviseerd hun huizen te verlaten. Maar deze waarschuwing werd al snel weer ingetrokken.

De drie kerncentrales in de omgeving bleven in bedrijf, waaronder de dichtstbijzijnde in Sendai. 

Schade en slachtoffers

Door de aardbeving zijn gebouwen ingestort en zijn minstens negentien mensen zijn door het natuurgeweld om het leven gekomen. Zeker 1.500 mensen zijn gewond geraakt, waarvan 80 ernstig. Meer dan 69.000 mensen moesten hun huis verlaten.

Volgens de autoriteiten ziet het ernaar uit dat zo'n tachtig mensen onder het puin zijn bedolven. Volgens nieuwszender NHK zijn bijna achthonderd mensen in ziekenhuizen opgenomen. Onder die groep zijn niet alleen ernstig gewonden, maar ook mensen die zich ''niet lekker voelden''. Een ziekenhuis moest de noodaggregaten aanzetten toen de stroom was uitgevallen.

Uren na de aardbeving is ook een kleine vulkaanuitbarsting geweest in het Aso-gebergte. In de buurt zijn rookwolken te zien.

Twee aardbevingen

Het gebied rond Kumamoto werd donderdag ook al getroffen door twee aardbevingen met een magnitude van 6.2 en 6.0. Daarbij zijn zeker negen doden gevallen en honderden gewonden. 

Meer dan twintig huizen stortten in en verschillende mensen lagen bedolven onder de puinhopen. Naar schatting hebben 44.000 mensen hun huizen verlaten en zijn in speciale evacuatiezones opgevangen.

Twee kernreactoren in de buurt werkten na de bevingen van donderdag nog naar behoren. Wel viel de elektriciteit op meerdere plekken uit.

Video: De aardbeving van donderdag vastgelegd op verschillende camera's

Japan getroffen door aardbeving
Japan getroffen door aardbeving