De Russische president Vladimir Poetin ontraadt zijn bevolking op vakantie te gaan naar Egypte en Turkije, omdat terroristen het gemunt hebben op Russische staatsburgers.

Op 31 oktober kwamen 224 inzittenden van vlucht KGL9268, overwegend Russen, om het leven toen het vliegtuig in de lucht ontplofte. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag op. Ook in Turkije is volgens Poetin sprake van grote terreurdreiging.

Egypte en Turkije zijn misschien goedkoop voor toeristen, maar Russen moeten volgens Poetin naar andere landen zoeken om op vakantie te gaan.

Persconferentie

Poetin beantwoordde donderdag in een jaarlijkse persconferentie vragen van journalisten, burgers en politici over tientallen uiteenlopende onderwerpen. Hij was in totaal 3 uur en 42 minuten aan het woord.

De banden tussen Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verslechterden vorig jaar nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. Volgens Turkije vloog het toestel in het Turkse luchtruim. Toch blijft Turkije een vriend van Rusland, benadrukt Poetin: ''Rusland heeft alleen een probleem met sommige Turkse politici.'' 

Poetin omschreef Obama als een "fatsoenlijke man". "Ik kan niet zeggen dat ik een speciale persoonlijke band heb met de Amerikaanse president, maar ik denk dat hij een fatsoenlijke man is met genoeg moed." De Russische president stelde te waarderen dat Obama eerder toegaf dat hij de Amerikaanse aanpak van de Libische problematiek na de val van Khadaffi als zijn grootste fout ziet.

Poetin erkende donderdag dat het met de Russische economie nog altijd niet goed gaat. Rusland beleeft opnieuw een jaar van recessie.