De bemanning van de Russische gevechtsvliegtuigen die dinsdag rakelings langs een Amerikaans oorlogsschip scheerden, hebben volgens Rusland alle veiligheidsvoorschriften gerespecteerd.

Dat heeft het Russische minister van Defensie donderdag verklaard, aldus het Russische persbureau Interfax.

Twee Russische straaljagers, van het type Sukhoi Su-24, simuleerden in internationale wateren voor de kust van Rusland een aanval op een Amerikaans oorlogsschip. De vliegtuigen, die voor zover te zien was geen wapens bij zich hadden, vlogen vlak langs de torpedobootjager en deden het water opstuiven.

Na de manoeuvres van de twee straaljagers volgde een Russische gevechtshelikopter, die rondjes om het schip vloog en foto's maakte.

Een Amerikaanse functionaris bestempelde de actie woensdag als een daad van agressie. "We hebben geprobeerd ze aan te spreken op de radio, maar ze gaven geen antwoord", aldus de functionaris.

Video: Russische vliegtuigen komen gevaarlijk dichtbij

Zorgen

Ook het Witte Huis zei woensdag op de hoogte zijn van de gebeurtenis en keurt de actie van de Russen af. Het commando van de Amerikaanse troepen in Europa zegt zich ernstig zorgen te maken over de gevaarlijke en onprofessionele manoeuvres van de Russische toestellen.

"Dit soort acties kunnen zorgen voor onnodige spanningen tussen twee landen en kunnen leiden tot misinterpretaties of ongelukken met slachtoffers tot gevolg."