Twee Russische gevechtsvliegtuigen hebben dinsdag in internationale wateren voor de kust van Rusland een aanval op een Amerikaans oorlogsschip gesimuleerd. 

Dat heeft een Amerikaanse functionaris woensdag gezegd. De straaljagers van het type Sukhoi Su-24 vlogen vlak langs de torpedobootjager.

De functionaris bestempelt de actie een van daad van agressie.

Volgens hem kwamen de vliegtuigen zo dichtbij dat ze water deden opstuiven. Na de manoeuvres van de twee Soechoi-straaljagers volgde er een Russische gevechtshelikopter, die rondjes om het schip vloog en foto's maakte. ''We hebben geprobeerd ze aan te spreken op de radio, maar ze gaven geen antwoord'', aldus de functionaris.

Video: Russische vliegtuigen komen gevaarlijk dichtbij

Russen provoceren Amerikanen met gevaarlijke manoeuvres
Russen provoceren Amerikanen met gevaarlijke manoeuvres

Zorgen

Ook het Witte Huis zei op de hoogte zijn van de gebeurtenis en keurt de actie van de Russen af. Het commando van de Amerikaanse troepen in Europa zegt zich ernstig zorgen te maken over de gevaarlijke en onprofessionele manoeuvres van de Russische toestellen.

"Dit soort acties kunnen zorgen voor onnodige spanningen tussen twee landen en kunnen leiden tot misinterpretaties of ongelukken met slachtoffers tot gevolg."