Tussen de tien en twintig ex-medewerkers van Defensie zijn actief in de strijd in Syrië en Irak. Het gaat om zowel beroepsmilitairen als voormalig dienstplichtigen.

Dat stelt een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag in een toelichting op het jaarverslag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD (pdf) tegenover NU.nl. 

De meeste hebben zich aangesloten bij Koerdische en christelijke groepen die strijden tegen Islamitische Staat, maar er zijn ook (oud-)medewerkers die strijden namens jihadistische groeperingen in de regio. Hoeveel dat er precies zijn wil de woordvoerder niet zeggen, omdat dat herleidbaar zou kunnen zijn. Ook over de afkomst of religie van de uitreizigers doet het ministerie geen uitspraak.

Sommigen hebben "uitzendervaring" en hebben eerder als militair voor Nederland in het buitenland gediend. 

Wel is zeker dat een 26-jarige sergeant van de Koninklijke Luchtmacht, die nog in actieve dienst was, zich heeft aangesloten bij IS. Dat werd in september vorig jaar bekendgemaakt.

Jitse A.

In januari werd in Arnhem de voormalig militair Jitse A. aangehouden op verdenking van het doden van IS-strijders in naam van de Koerdische volksmilitie YPG. De aanhouding leidde tot veel onbegrip, maar de actie van A. zou in strijd zijn met het strafrecht dat verbiedt om eigen rechter te spelen.

De Nederlandse wet geeft - afgezien van hele uitzonderlijke situaties zoals zelfverdediging - burgers niet het recht om zelf tot geweld over te gaan en zeker geen dodelijk geweld, benadrukt justitie. ''Het doden van IS-strijders kan daarom leiden tot een strafrechtelijke vervolging voor moord.''

De zaak is nog onder de rechter.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds