Gouverneur Pat McCrory van de Amerikaanse staat North Carolina heeft de nieuwe omstreden anti-homowet aangepast. Hij tekende dinsdag een toevoeging die een deel van de nieuwe regels tenietdoet.

McCrory deed dit volgens Sky News nadat de wet tot flinke commotie leidde.

De omstreden 'HB2-wet' ontnam homoseksuelen, lesbiennes en transgenders het recht om juridische stappen te ondernemen als zij op de werkvloer werden achtergesteld of gepest. Dit wordt in een toevoeging op de nieuwe wet teruggedraaid.

Daarnaast verplicht de nieuwe wet transgenders gebruik te maken van het openbare toilet voor het geslacht dat in hun paspoort staat. Deze zogeheten 'wc-wet' blijft wel deels van kracht, in overheidsgebouwen.

Bedrijven mogen voortaan zelf bepalen wie welk toilet gebruikt. Ook mogen lokale overheden zelf bepalen of zij wetten willen aannemen die homoseksuelen, lesbiennes en transgenders beschermen.

Reactie

De gouverneur erkende dat zijn aanpassing een reactie is op de "selectieve woede en hypocrisie" over de nieuwe wet. Hij vindt dat de nieuwe toevoegingen "een betere balans tussen privacy en gelijkheid" waarborgen.

Diverse grote bedrijven zetten de afgelopen weken uitbreidingsplannen in North Carolina in de koelkast uit protest tegen de nieuwe wet. Zo besloten Deutsche Bank, het farmaceutische bedrijf Braeburn en verloningsbedrijf Paypal af te zien van grote investeringen in nieuwe vestigingen in de staat.

Ook besloot het bedrijf achter de pornosite xHamster alle connecties in North Carolina te blokkeren zolang de wet van kracht was. En zanger Bruce Springsteen zegde uit protest een concert af.

Video: Ellen DeGeneres over de homowet

Ellen DeGeneres spreekt zich uit tegen anti-homowet
Ellen DeGeneres spreekt zich uit tegen anti-homowet