Twee maanden na het dodelijke treinongeluk in het Duitse Beieren is de dienstleider in voorlopige hechtenis genomen. Hij zou op het moment van het ongeval op zijn smartphone een computerspelletje hebben gespeeld.

Dat zei de openbaar aanklager dinsdag. De rechtbank in Rosenheim heeft de hechtenis bevolen op verzoek van de officier van justitie. Die verdenkt de dienstleider nu van doodslag, mishandeling en gevaarlijke nalatigheid.

Bij het treinongeluk op 9 februari in Bad Aibling bij Rosenheim in deelstaat Beieren vielen elf doden en raakten 85 passagiers gewond. Twee regionale passagierstreinen botsten frontaal op elkaar op de route van Holzkirchen naar Rosenheim. 

Volgens de laatste stand van het onderzoek was de verdachte op de ochtend van de fatale dag tijdens zijn dienst een online computerspel begonnen op zijn smartphone. Hij zou hebben gespeeld tot vlak voor de botsing.

Een treindienstleider is verantwoordelijk voor het veilige verloop van het treinverkeer in een bepaalde regio. Hij moet er onder meer op toezien dat alle seinen en wissels goed op elkaar staan afgesteld en dat treinen niet tegelijkertijd op een zelfde baanvak rijden.

Computerspel

De ene trein boorde zich met grote snelheid in de andere trein. Beide machinisten konden de andere trein niet aan zien komen, omdat het enkele spoor in een bocht ligt.

Eerder bleek al dat het treinongeval het gevolg was van menselijk falen. Het was echter nog niet duidelijk wie de fout had gemaakt.

Het ongeluk vond plaats op een beveiligd stuk spoor. Het beveiligingssysteem moet er in principe voor zorgen dat een botsing tussen twee treinen niet mogelijk is. De treinen op het traject moeten automatisch afremmen wanneer er een signaal op het traject genegeerd wordt.

Bekijk beelden van na het ongeluk