De Braziliaanse vice-president Michel Temer heeft maandag per ongeluk een audioboodschap de wereld in gestuurd waarin hij zegt voorbereid te zijn om het van president Dilma Rouseff over te nemen, mocht zij worden afgezet.

Temer zegt dat hij de boodschap per ongeluk in de verkeerde Whatsapp-groep had verstuurd. Hoewel hij de audio naar leden van zijn eigen partij stuurde, kwam het maandag toch in de Braziliaanse media terecht.

In de veertien minuten durende boodschap roept Temer onder andere op tot "een regering van nationale eenheid".

Temer zei dat hij de boodschap had gemaakt nadat een collega-politicus hem had gevraagd of hij klaar zou zijn om de plaats van Rousseff in te nemen bij een eventueel aftreden.

Afzettingscommissie

Rousseff ligt al een tijd onder vuur. De president, die aan haar tweede ambtstermijn bezig is, is bepaald niet populair onder de oppositiepartijen. Ze beschuldigen haar van het overtreden van belastingwetten en het manipuleren van overheidsfinanciën om te worden herkozen. Ze zou in 2014 de begrotingscijfers hebben opgepoetst om het zicht op herverkiezing niet te verliezen. 

Vorige week stelde de afzettingscommissie van het Braziliaanse lagerhuis dat er voldoende aanwijzingen zijn om Rousseff af te zetten. Een comité van het Lagerhuis oordeelde maandag (lokale tijd) eveneens dat er gronden zijn om Rousseff uit haar ambt te zetten.

Video: Parlementariërs reageren heftig bij vergadering over vertrek 

Lagerhuis

Het volledige Lagerhuis stemt mogelijk al deze week over de afzetting. Als tweederde van de Kamerleden voor is, moet ook de Senaat zich over de kwestie buigen.

De stafchef van de president, Jaques Wagner, liet weten dat Rousseff ''perplex staat en verdrietig is'' door het oordeel van het comité. De president ontkende eerder dat ze in de fout is gegaan en sprak over een staatsgreep tegen een democratisch gekozen president.

De regering probeert volgens Wagner genoeg parlementariërs achter zich te krijgen om de stemming in het Lagerhuis te blokkeren. De stafchef wees erop dat slechts 38 van de 65 leden van het comité achter een afzettingsprocedure stonden. Dat is minder dan de tweederdemeerderheid die nodig is in het parlement.