De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een aanklacht ingediend tegen de Duitse cabaretier en tv-presentator Jan Böhmermann.

Erdogan wil dat de komiek wordt vervolgd voor het beledigen in een televisieprogramma van alle 78 miljoen Turken.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in het Duitse Mainz maandagavond laten weten. Böhmermann las op 31 maart een gedicht voor in het ZDF-programma Neo Magazin Royal. Daarin nam hij Erdogan op de hak. Böhmermann noemde Erdogan onder meer een pedofiel.

In het lied wordt ook de toenemende persbreidel in Turkije en de slechte behandeling van vrouwen in Turkije aangesneden. De clip bestaat uit recente journaalbeelden over deze onderwerpen.

Bekijk de clip

Turkije niet blij met Duitse satire over Erdogan
Turkije niet blij met Duitse satire over Erdogan

Persvrijheid

Eerder sprak Erdogan al zijn woede uit over het lied. Het Duitse tv-programma Extra 3 besloot het liedje daarop nog eens uit te zenden. Ditmaal had het satirische programma de video van Erdowi, Erdowo, Erdogan voorzien van Turkse ondertiteling. Want, zei presentator Christian Ehring: "Misschien heeft Erdogan het niet begrepen?" Het liedje is geschreven op de muziek van het populaire jaren 80-nummer Irgendwie, Irgendwo, irgendwann

Eerder zei de Duitse regering in een reactie op het optreden van Böhmermann dat aan de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Duitsland niet kan worden getornd.