De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft maandag een bezoek gebracht aan het atoombommuseum in Hiroshima. 

Kerry is de eerste in zijn functie die eer betuigt aan de slachtoffers van de atoombom die de Verenigde Staten in 1945 afwierpen op de Japanse stad.

Kerry omschreef het museum als ''verbazingwekkend'' en ''hartverscheurend'' en zei dat het ons er allemaal aan herinnert hoe belangrijk het is naar een wereld zonder kernwapens te streven. Hij bezocht het museum en gedenkteken in Hiroshima met zijn ambtgenoten uit de G7-landen en legde samen met een aantal van hen een krans.

Kerry liet voorafgaand aan het bezoek al weten dat hij geen excuses zou maken voor de inzet van atoomwapens tegen Japan, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Voordat 1945 voorbij was had atoombom Little Boy zo'n 140.000 levens geëist.

G7-top

De komst van Kerry leidde al tot speculatie over een mogelijk bezoek van president Barack Obama aan Hiroshima. Kerry zei dat zijn baas graag naar Hiroshima wil komen, maar dat niet zeker is of daar tijdens een G7-top in mei tijd voor is.