De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal maandag bij zijn bezoek aan Hiroshima geen excuses aanbieden voor de atoombom die de VS op de stad lieten vallen. Dat heeft hij zondag laten weten.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen beëindigen hun beraadslagingen in Japan maandag met een bezoek aan het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de atoombom op Hiroshima. De Japanse stad werd op 6 augustus 1945 getroffen door de eerste atoombom die ooit in een oorlog werd gebruikt.

"De minister voelt net als de meeste Amerikanen en Japanners veel droefheid over het leed van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog", laat een woordvoerder weten. "Maar hij is niet naar Japan gekomen om excuses aan te bieden."

De bom, Little Boy, werd afgeworpen door de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay waardoor op de grond direct bijna 80.000 mensen omkwamen. Drie dagen later gooiden de Amerikanen ook een atoombom op Nagasaki.

John Kerry zal maandag de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn die een bezoek brengt aan het monument.

Video: Kerry bezoekt Hiroshima