Premier Arseni Jatsenjoek van Oekraïne heeft zondag zijn ontslag aangekondigd. Hij maakte het nieuws bekend tijdens een televisie-uitzending.

"Ik dien mijn ontslag dinsdag in bij het parlement" liet hij weten. Dan zal hij zijn besluit ook nader toelichten.

Jatsenjoek verwees in zijn korte verklaring naar de corruptie in zijn land. "De drang om één persoon te veranderen heeft politici verblind en belet ze echte veranderingen in dit land door te voeren."

De politieke crisis die de Oekraïense overheid al maandenlang verlamt, draait in grote mate om Jatsenjoek zelf. De premier overleefde in februari ternauwernood een motie van wantrouwen, maar zijn persoon bleef omstreden. 

Door de impasse werden belangrijke hervormingen en financiële hulp van het Internationaal Monetair Fonds maandenlang opgehouden.

Nieuwe coalitie

De partij van Jatsenjoek bereikte twee weken geleden een akkoord over een nieuwe coalitie. Het was de bedoeling dat deze nieuwe coalitie een einde zou maken aan de politieke onzekerheid in Oekraïne. 

Jatsenjoek kwam in 2014 aan de macht en was van plan rigoureuze economische hervormingen in te voeren. De steun onder de bevolking brokkelde echter snel af. Na het wegvallen van twee coalitiepartijen was Jatsenjoek vleugellam en verkeerde de politiek in een impasse.

Onder vuur

De Oekraïense president Petro Porosjenko vroeg de premier in februari al om op te stappen en had al een vervanger voor hem in de persoon van de minister van Financiën, Natalia Jaresko.

Ook Porosjenko ligt sinds een paar dagen onder vuur door onthullingen uit de zogeheten Panama Papers. De belastingdienst van Oekraïne kondigde aan naar aanleiding van publicaties over offshorebedrijven die Porosjenko er op na zou houden een onderzoek naar zijn boekhouding in te stellen.