De Amerikaanse luchtmacht zet de Boeing B-52 bommenwerper in bij de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

De toestellen, die al sinds halverwege de jaren vijftig in dienst zijn bij de Amerikanen, zijn gestationeerd op een basis in Qatar, zo laat de Amerikaanse luchtmacht zaterdag weten. 

Hoeveel B-52's worden ingezet is niet bekendgemaakt. De legendarische bommenwerpers zijn ingeschakeld als vervangers van de vloot modernere B-1 bommenwerpers, die teruggekeerd is naar de VS voor onderhoud. Hoewel de B-1's maar 7 procent van alle missies tegen IS voor hun rekening namen, gooiden ze 40 procent van alle bommen.

In tegenstelling tot de B-1 kan de B-52 niet supersonisch vliegen, maar dat hoeft geen problemen op te leveren omdat IS noch over een luchtmacht noch een modern luchtverdedigingsnetwerk beschikt. De B-52's zullen in actie komen boven zowel Syrië als Irak. 

Het is voor het eerst sinds de Eerste Golfoorlog begin jaren '90 dat de B-52 weer wordt ingezet in het Midden-Oosten. Hoewel het toestel dus al 60 jaar in gebruik is, vormt de vloot nog steeds het leeuwendeel van de lange-afstands bommenwerpersvloot in de Amerikaanse luchtmacht. 

Video: Zo werpt een B-52 bommen