De crash van het passagiersvliegtuig van FlyDubai vorige maand in Rusland, is mogelijk veroorzaakt door menselijk falen in combinatie met de weersomstandigheden. 

Volgens de Russische instantie die onderzoek doet naar het vliegtuigongeluk, werd de Boeing 737 op een ongebruikelijk wijze bestuurd vlak voordat het toestel op de grond terecht kwam. Zo zou de neus van het toestel naar de grond gericht zijn, juist op het moment dat het vliegtuig weer hoogte begon te winnen. Ook de stand van de vin van het toestel laat dit zien. 

Ondanks deze ongebruikelijke besturing voert het volgens de onderzoekers te ver om het neerstorten van het vliegtuig in dit stadium helemaal te wijten aan de piloten. Zij zouden namelijk gepoogd hebben de landing af te breken en opnieuw uit te voeren. Slechte weersomstandigheden als aanhoudende harde wind en regen hebben dit waarschijnlijk moeilijk gemaakt.  

Om de daadwerkelijke oorzaak echt vast te kunnen stellen, moet er nu nog aanvullend onderzoek gedaan worden naar de gesprekken die de piloten voerden voorafgaand aan en tijdens de landing.

Video: Beveiligingscamera filmt neerstorten vliegtuig

Slachtoffers

Het toestel van FlyDubai kwam neer bij Rostov aan de Don. Op het moment van het ongeluk waren er 62 mensen aan boord van het toestel, dat afkomstig was uit de Verenigde Arabische Emiraten. Onder de slachtoffers waren 55 passagiers en zeven bemanningsleden.