Sigurdur Ingi Johannsson is verkozen tot de nieuwe premier van IJsland. Johannsson is daarmee de opvolger van de dinsdag opgestapte Sigmundur David Gunnlaugsson. 

De coalitie in IJsland ging akkoord met Johannsson als opvolger. 

IJslandse minister van Visserij en Landbouw was de nummer twee van de Progressieve Partij van Gunnlaugsson.

Volgens de Piratenpartij zijn regering en oppositie nu overeengekomen voor dit najaar vervroegde verkiezingen uit te schrijven. De regering zegt zo nog tijd te hebben om een van de belangrijkste economische beleidsveranderingen af te ronden, namelijk het beëindigen van de de strenge kapitaalcontroles die het land invoerde nadat het IJslandse bankensysteem in 2008 instortte.

Woensdag protesteerden opnieuw een paar duizend demonstranten voor het parlementsgebouw in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Ze bekogelden het gebouw onder meer met yoghurt en eieren.

Video: Demonstranten voor het parlementsgebouw in Ijslandse hoofdstad

Duizenden demonstranten voor het parlementsgebouw in Reykjavik
Duizenden demonstranten voor het parlementsgebouw in Reykjavik

Panama papers

Gunnlaugsson stapte op vanwege de ophef die is ontstaan sinds de onthullingen uit de zogenoemde Panama Papers.

Uit de Panama Papers blijkt dat Gunnlaugssons echtgenote Anna een bedrijf heeft dat obligaties bezit van drie IJslandse banken die door de recessie omvielen. De premier steunde een beweging die schuldeisers van deze banken, waaronder Nederland, wilde uitbetalen. Daardoor had hij tevens een persoonlijk belang bij uitbetaling van schulden.