Naar schatting twintig miljoen mensen drinken in Bangladesh nog altijd water dat is verontreinigd met arseen, dat van nature in de bodem voorkomt. 

Het probleem is al twintig jaar bekend maar tot dusver heeft de regering in Dhaka er weinig aan gedaan. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch woensdag bekendgemaakt.

Langdurig inname van arseen kan leiden tot leverschade, nier-, long- en huidkanker. Vroeger haalde de bevolking van Bangladesh het drinkwater uit de Ganges. Tegenwoordig is de rivier daarvoor te ernstig vervuild. Hulporganisaties adviseerden daarom het aanboren van ondergrondse bronnen als alternatief. Die zijn echter vooral te vinden in aardlagen met het giftige arseen.

Volgens Human Right Watch sterven jaarlijks duizenden mensen in de regio door de consumptie daarvan. De oplossing zou zijn diepere putten te slaan. Dat gebeurt ook, alleen komt het niet ten goede aan de armen. "Veel bronnen van de regering bereiken privéhuizen. De eigenaren kopen ambtenaren om of gebruiken hun politieke vriendjes", staat in het rapport.