Een hevig bekritiseerde wet die discriminatie tegen homoseksuelen in de hand zou werken, is woensdag getekend door gouverneur Phil Bryant van de Amerikaanse staat Mississippi.

De wet moet bescherming bieden voor onder meer overheidsmedewerkers en organisaties. Zij mogen diensten weigeren uit religieuze overwegingen. Met het tekenen van de wet, wordt die van kracht voor de hele staat.

Critici vinden dat de rechten van homo's, lesbienne's, biseksuelen en transgenders (lgbt) daarmee in het geding zijn, meldt persbureau AP. De wet zou het mensen uit de gemeenschap lastiger maken om bijvoorbeeld te trouwen, een huis te huren of financiële hulp te krijgen.

Discriminatie

Tegenstanders zien de wet als discriminerend. De Democratische Partij heeft geprobeerd de wetgeving tegen te houden, maar een meerderheid van de Republikeinen stemde voor de nieuwe regels.

Volgens Bryant zorgt de wet er enkel voor dat de overheid minder snel ingrijpt in het persoonlijk leven van burgers. Wel blijft het mogelijk voor mensen om een rechtszaak aan te spannen bij vermeende discriminatie.

Gelijke rechten

De wet is volgens het parlement van Mississippi een antwoord op de manier waarop andere staten omgaan met gelijke rechten voor lgbt's.

Bedrijven en organisaties krijgen in sommige Amerikaanse staten boetes als ze diensten aan mensen uit de lgbt-gemeenschap weigeren. Bestuurders in Mississippi vinden dat mensen dat daarmee de vrijheid van religie in gevaar komt.