Europeanen geven jaarlijks zeker 24 miljard euro uit aan drugs. Dat staat in een dinsdag gepresenteerd rapport van Europol en het Europese drugskenniscentrum EMCDDA.

Cannabis is met 38 procent de meest verhandelde drug, gevolgd door heroine (28 procent), cocaïne (24 procent), amfetamine (8 procent) en xtc (3 procent).

Circa 22 miljoen volwassenen in de EU hebben afgelopen jaar hasj of marihuana gebruikt en één procent van de 500 miljoen Europeanen doet dat (bijna) dagelijks. Hoewel deze softdrugs steeds sterker worden, zijn de prijzen de afgelopen tien jaar nauwelijks gestegen.

Nederland is een belangrijk productieland van wiet en xtc en blijft een populair doorvoerland voor vrijwel alle drugs, zo vermeldt het 2016 EU Drug Market Report. De beschikbaarheid van 'traditionele’ drugs in de EU neemt toe, maar ook worden geregeld nieuwe substanties ontdekt. Vorig jaar waren het er honderd.

De drugsmarkt is een van de meest winstgevende activiteiten voor criminele organisaties, zei Europol-directeur Rob Wainwright.

Bekijk een gedeelte uit de toelichting van Wainright

Europeanen besteden jaarlijks 24 miljard aan drugs
Europeanen besteden jaarlijks 24 miljard aan drugs

Terrorisme

Hoewel er zorgen zijn over terroristen die geld verdienen met drugs, is er geen systematisch verband vastgesteld tussen drugshandel en terrorisme, aldus Wainwright. Mensen- en wapenhandel is ook vaak verbonden met de drugswereld.

Het rapport analyseert daarnaast de ''aanzienlijke'' kosten van drugs voor de samenleving, waaronder verslaving. Ook verstoren investeringen met witgewassen drugsgeld de gewone economie.