Justitie in Frankrijk heeft dinsdag een vooronderzoek geopend naar nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik door Franse soldaten van de VN-vredesmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Het misbruik zou volgens persbureau AFP plaatsgevonden hebben in de stad Dekoa in het oosten van CAR tussen 2013 en 2015.

De VN-missie in het straatarme land wordt al enige tijd geteisterd door beschuldigingen van seksueel misbruik en buitensporig geweld. Er stapten al een paar kopstukken van de missie op vanwege alle aantijgingen.

De Verenigde Naties bracht de beschuldigingen vorige week naar buiten. VN-chef Ban Ki-moon zei diep geschokt te zijn over de nieuwe onthullingen.

Vastgebonden

Drie meisjes uit de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben over mishandelingen en misbruik gesproken tegenover mensen van een Amerikaanse hulporganisatie, AIDS Free World.

Ze zeiden dat ze in 2014 door Franse blauwhelmen zijn vastgebonden, ontkleed en ook gedwongen seks met een hond te hebben. Er was een vierde meisje bij, maar dat is naderhand aan een onbekende ziekte overleden.

Weerzinwekkend

Uit de gesprekken met vermoedelijke slachtoffers door de Amerikaanse organisatie zou blijken dat 98 meisjes en tieners zijn misbruikt. Afgelopen maandag nog zou een 16-jarige Centraal-Afrikaanse door een VN-soldaat uit Congo zijn verkracht.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Raad al-Hussein, noemde de beschuldigingen donderdag "afgrijselijk en weerzinwekkend".