Onverwacht grote overstromingen door uitzonderlijke regenval hebben in Pakistan het leven gekost aan ten minste 55 mensen. 

Reddingswerkers zijn druk in de weer de duizenden andere slachtoffers te helpen. Onder hen een aantal dat door een aardverschuiving van de buitenwereld is afgesloten.

Yousuf Zia, die in de provincie Khyber Pakhtunkhwa verantwoordelijk is voor de rampenbestrijding, vertelde maandag dat bijna 150 huizen zijn verwoest. Er zijn tenten en dekens naar het getroffen gebied gestuurd. ''In de Kohistanvallei zitten dertig mensen vast. Een helikopter is onderweg om hen te evacueren.''

De schade aan de infrastructuur is groot. Delen van Khyber Pakhtunkhwa, Kashmir en Gilgit-Baltistan staan onder water. Behalve woningen zijn ook bruggen door het water weggeslagen.

Het front dat de zondvloed veroorzaakte, trekt naar het noordoosten weg, richting India. De Pakistaanse meteorologische dienst verwacht plaatselijk echter nog meer noodweer.

Gevaarlijker

De regenbuien die voor het moessonseizoen vallen, veroorzaken vaker schade. De inwoners van de getroffen provincies waren door de autoriteiten gewaarschuwd. In de zomer wordt de wateroverlast doorgaans nog gevaarlijker. Vorig jaar eiste het wassende water zeker honderdzeventig levens.