Azerbeidzjan wil de opgelaaide strijd om de etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach beëindigen. Het leger heeft een eenzijdige wapenstilstand aangekondigd.

Eerder op de dag reikte ook de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Rusland aartsvijand Armenië de hand, maar het geweld duurt voorlopig nog voort. Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie meldt zondag dat het leger wel zal reageren, als Azerbeidzjaanse troepen worden aangevallen.

Zaterdag braken na jaren van betrekkelijke rust felle gevechten uit rond de Azerbeidzjaanse regio, die is bezet door lokale strijders en Armeense troepen. Minstens dertig soldaten zijn gesneuveld en volgens de beide kampen zijn er ook burgerslachtoffers te betreuren.

Azerbeidzjan en Armenië betichten elkaar van het schenden van de wapenstilstand die sinds 1994 van kracht was. De betwiste regio ligt in Azerbeidzjan, maar wordt sinds een bittere afscheidingsoorlog door etnische Armeniërs bestuurd met financiële steun van Armenië.

Pantserwagens

Volgens de eigen krijgsmacht van Nagorno-Karabach hebben Azerbeidzjaanse troepen "de agressieve militaire operatie zondagochtend vroeg met raketten en pantserwagens voortgezet." Azerbeidzjan werpt tegen dat Armeense troepen ruim twintig procent van zijn grondgebied hebben bezet.

Als zij zich terugtrekken is Bakoe bereid een vergelijk met Jerevan te treffen, zei de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Moskou zondagochtend. Ambassadeur Polad Bulbuloglu waarschuwde dat zijn land anders is aangewezen op "de militaire weg."

Video: Grensconflict Armenië en Azerbeidjan opgelaaid 

Grensconflict Armenië en Azerbeidjan weer opgelaaid
Grensconflict Armenië en Azerbeidjan weer opgelaaid

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin riep beide partijen zaterdag op tot zelfbeheersing. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, riep de partijen op de strijd onmiddellijk te staken.

Azerbeidzjan kreeg een steunbetuiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij beloofde de bondgenoot "tot het einde toe" trouw te blijven.

In de strijd om Nagorno-Karabach zijn sinds de jaren negentig ongeveer 30.000 mensen omgekomen. Azerbeidzjan dreigt regelmatig het gebied met geweld in te nemen. Vorige maand werd er ook gevochten. De oplopende spanningen voeden de vrees voor een uitgebreider conflict in de zuidelijke Kaukasus.