De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) stemt in met een resolutie voor een politie-actie in het Afrikaanse land Burundi.

Het is al geruime tijd onrustig in Burundi sinds president Pierre Nkurunziza in juli 2015 voor een derde termijn werd verkozen tot president van het land, iets wat zijn tegenstanders illegaal noemen. Sindsdien zijn er bijna vijfhonderd doden gevallen en zijn ruim 250.000 mensen op de vlucht.

De Veiligheidsraad stemde unaniem in met de resolutie afkomstig van Frankrijk. Wel moest er een aanpassing gemaakt worden om de Verenigde Staten voor te laten stemmen. Samenwerking tussen de VN en de overheid van Burundi om te werken aan de ontwapening is uit de tekst geschrapt.

Mensenrechten

De VS heeft volgens een diplomaat zorgen over de samenwerking van de VN met de veiligheidsdiensten van Burundi, omdat deze de mensenrechten in het land op grote schaal zouden schenden. In januari liet de VN nog weten over informatie te beschikken dat er groepsverkrachtingen plaatsvonden, die zouden worden uitgevoerd door Burundese troepen. Ook zouden er massagraven zijn met tegenstanders van het regime. 

Met de instemming is het nu aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon om binnen vijftien dagen overleg te plegen met de autoriteiten in Burundi en die van de Afrikaanse Unie over de politie-actie.