Zeker vijfhonderd vluchtelingen en migranten zijn vrijdag weggelopen uit een opvangkamp op het Griekse eiland Chios en naar de haven getrokken. 

Ze willen vanuit de haven per boot naar de havenstad Piraeus reizen, die dicht bij Athene ligt.

''Vrijheid, vrijheid, Athene, Athene", scandeerde de groep, die volgens de kustwacht voornamelijk uit Syriërs bestaat. De politie en kustwacht hebben een oversteek naar het Griekse vasteland echter uitgesloten.

De stemming in het kamp was eerder op de dag omgeslagen. Groepen Afghanen en Syriërs gingen elkaar in de ochtenduren te lijf. Twee mensen liepen steekwonden op en werden in een ziekenhuis opgenomen.

Akkoord met Turkije

De Europese Unie en Turkije hebben een akkoord gesloten om de vluchtelingenstroom richting Europa in te dammen. Een van de aspecten is dat alle migranten die van Turkije naar Griekenland varen, worden teruggestuurd. Voor elke persoon die wordt teruggestuurd vangt de EU iemand op uit een Turks vluchtelingenkamp.

De afspraken worden maandag van kracht. Veel van de migranten op Chios willen echter niets weten van een terugkeer naar Turkije. ''We worden liever gedood dan teruggestuurd naar Turkije", zeiden migranten vrijdagavond tegen de politie.