De Amerikaanse president Barack Obama wil dat er een gezamenlijke internationale actie komt om de voorraden nucleair materiaal veilig te stellen. Zo moet worden voorkomen dat terroristen er atoomwapens van maken.

102 landen zijn in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. bijeen op de Nuclear Security Summit (NSS) om te praten over de inperking van atoomwapens.

"Door samen te werken maken we het terroristen moeilijker om nucleair materiaal in handen te krijgen", zei Obama. De wereld loopt volgens hem een 'meetbaar lager risico' om ten prooi te vallen aan atoomwapens, maar de dreiging blijft.

Obama uitte zijn zorgen over groepen als al-Qaeda en IS. “Als die gekken nucleair materiaal te pakken krijgen, zullen ze zoveel mogelijk mensen proberen te doden.” De aanslagen in Brussel van vorige maand versterken het idee dat IS nucleaire doelwitten gaat stellen om zelf bommen te maken.

Video: Obama spreekt tijdens Nucleaire Summit over inperking atoomwapens

Japan

Op de NSS is ook bekendgemaakt dat de Verenigde Staten en Japan klaar zijn met het verwijderen van verrijkt uranium en plutonium brandstoffen uit een Japans onderzoekscentrum.

Het gaat volgens het Witte Huis om honderden kilo’s nucleair materiaal. "Het is in ons gezamenlijk belang om de opslag van dit materiaal zo beperkt mogelijk te houden."

Obama probeert al een tijd tientallen landen ertoe te bewegen hun voorraad nucleair materiaal te beperken, toch is het meeste plutonium en verrijkt uranium nog kwetsbaar voor diefstal.

Een vergelijkbare afspraak die met Iran is gemaakt gaat de goede kant uit, zegt Obama vrijdag. Al heeft Iran nog tijd nodig om te integreren in de wereldeconomie. Economische sancties tegen Iran worden namelijk versoepeld als het land het atoomprogramma afbouwt.