Europese landen moeten beter samenwerken om te voorkomen dat geradicaliseerde jihadstrijders naar het Midden-Oosten afreizen. Dat vindt onderzoeker Bibi van Ginkel van Clingendael.

De aanpak van mogelijke jihadstrijders staat centraal in het rapport (pdf) dat het Internationaal Centrum voor Contra-Terrorisme (ICCT) vrijdag heeft gepresenteerd.

Volgens Van Ginkel, een van de onderzoekers, is het Europese beleid hiervoor nu nog te vrijblijvend. "Een aantal landen doet nog niets aan preventie."

Uit analyses in het rapport blijkt dat een combinatie van preventieve maatregelen, onderzoek en straffen nodig is om radicalisering te voorkomen. "Dat betekent nog niet dat we Nederland een tien met een griffel geven", zegt Van Ginkel. "Maar aan die voorwaarden voldoet Nederland."

Van Ginkel ziet ook dat steeds meer vrouwen naar het Midden-Oosten afreizen. "Van de mensen die gaan is een behoorlijk percentage vrouw. Daar zou het beleid beter op moeten worden toegespitst."

Preventief oppakken

Komende week wordt in de Tweede Kamer onder meer gesproken over het preventief oppakken van teruggekeerde Syriëgangers.

Van Ginkel is daar geen voorstander van. "Vaak vormen deze gedesillusioneerde mensen geen gevaar voor de samenleving. Hun verhaal uit de praktijk kan juist veel overtuigender zijn dan de woorden van politici. Daar zou meer aandacht voor moeten komen."

Aangezien het probleem verandert, is het volgens Van Ginkel essentieel om de laatste ontwikkelingen op de voet te blijven volgen. "Bij politie, justitie, landelijke en regionale overheden, maar ook bij gemeenten en onderwijsinstellingen bijvoorbeeld. De grootste fout is om te denken dat we alles weten."

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds.nl