De Duitse oud-minister Hans-Dietrich Genscher is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en vicekanselier tussen 1974 en 1992 en leverde een belangrijke bijdrage aan de hereniging van Duitsland. 

Genscher overleed in de nacht van donderdag op vrijdag aan de gevolgen van hartfalen.

De Duitsers was bijna twee decennia het gezicht van de buitenlandse politiek van Duitsland, in de laatste fase van de Koude Oorlog en tijdens de Duitse hereniging. Hij gold als een van de invloedrijkste Duitse bewindslieden na de Tweede Wereldoorlog in de internationale politiek. 

Hij bekleedde het ambt van buitenlandsminister achttien jaar, een record. Hij werd geboren in het gebied dat na de Tweede Wereldoorlog Oost-Duitsland werd en studeerde hier rechten, maar vluchtte begin jaren vijftig naar de Bondsrepubliek Duitsand.

Betere betrekkingen

Eind jaren zestig stelde bondskanselier Willy Brandt hem namens de liberale FDP aan als minister van Binnenlandse Zaken. In die hoedanigheid nam hij maatregelen tegen de links-extremistische Baader-Meinhof-Groep. In 1974 verhuisde Genscher naar Buitenlandse Zaken.

Samen met bondskanselier Helmut Kohl drong Genscher in de jaren tachtig aan op verbetering van de betrekkingen tussen de Bondsrepubliek Duitsland en de Duitse Democratische Republiek.

Toespraak

In de zomer van 1989 overlegde Genscher met zijn DDR-collega dat Oost-Duitsers die asiel hadden gezocht in de tuin van de BRD-ambassade in Praag naar West-Duitsland mochten oversteken.

Genscher maakte de uitkomst van dit overleg, dat de Oost-Duitsers naar de Bondrepubliek mochten, bekend in een toespraak vanaf het balkon van de ambassade. Dit bleek de opmaat voor de val van de Muur en de Duitse hereniging in 1990. Hij stapte in mei 1992, kort na zijn 65e verjaardag op.

Video: Balkonspeech Hans-Dietrich Genscher 

Bemiddelaar

Helemaal uit het zicht verdween het prominente lid van de liberale FDP niet. Hij bleef erevoorzitter van toen de derde partij in de Bondsrepubliek. Ook daarbuiten trad hij nog wel op. In 2001 bemiddelde hij met succes in een cao-conflict bij luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

De oud-politicus kreeg tientallen prijzen voor zijn grote verdiensten. In 2015 won hij de Henry Kissinger Prijs, voor zijn bijdragen aan de vriendschappelijke relatie tussen Europa en de VS.

Groot Europeaan

In een eerste reactie noemde de Duitse regering Genscher een groot staatsman. Volgens een woordvoerder beïnvloedde Genscher als weinig anderen de geschiedenis van Duitsland. Hij noemde hem een groot Europeaan en een groot Duitser.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie is ''diep getroffen''. ''Europa was voor Genscher van enorme waarde. Zijn erfenis is tegelijkertijd onze opdracht: om verder te blijven werken aan vrede en welvaart in Europa.''

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz noemde Genscher ''een overtuigd Europeaan, die zeer belangrijk was voor de hereniging van Duitsland en de Europese integratie.''