Jongeren uit Europa radicaliseren sneller dan voorheen. Volgens de onderzoekers nemen jongeren soms binnen een maand het besluit om jihadist te worden. Ook zijn ze een stuk jonger.

De groepen jihadisten die hierdoor ontstaan, bestaan vaak uit groepen vrienden die als groep radicaliseren en besluiten om naar Syrië of Irak te vertrekken om daar te gaan vechten.

Dit blijkt uit een grootschalig terreuronderzoek in Europa, uitgevoerd onder leiding van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Nederland is nu voorzitter van de EU.

In het onderzoek wordt geschat dat er tussen de 3.922 en 4.294 jihadisten uit de EU naar de strijdgebieden zijn afgereisd. 14 procent heeft de strijd niet overleefd. Ongeveer 30 procent van hen is inmiddels teruggekeerd naar hun thuisland.

De meeste jihadisten komen uit België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Uit Nederland zijn er 220 strijders gesignaleerd. Van hen zijn er naar schatting nog 140 in de strijdgebieden, zijn er veertig teruggekeerd naar Nederland en zijn er 42 omgekomen.

Profiel

De onderzoekers kunnen geen strak profiel van de strijders uit Europa maken. Uit de verzamelde informatie blijkt dat een meerderheid uit de grote steden komt, vaak uit dezelfde buurt. Gemiddeld is 17 procent van de strijders per land vrouw.

De onderzoekers constateren ook dat de EU-landen hun veiligheidsmaatregelen opschroeven en hun wetgeving aanpassen. Er moet echter meer worden gedaan om radicalisering te voorkomen, teruggekeerde strijders op te vangen en ervoor te zorgen dat ze op een veilige manier in de samenleving kunnen terugkeren.