De Verenigde Staten en China bundelen hun krachten in de strijd tegen de smokkel van nucleair materiaal.

Beide landen zullen samen onderzoek doen naar nucleaire smokkel en hier jaarlijks gesprekken over voeren, spraken de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping donderdag (lokale tijd) af tijdens een internationale nucleaire top in Washington.

Op het punt van de nucleaire dreiging vanuit Noord-Korea meldden Obama en Xi dat ze beiden "volledige uitvoering" van de VN-sancties tegen het stalinistische land willen zien.

Er was echter geen teken dat China verder wil gaan dan het steunen van de sancties die de VN-Veiligheidsraad Noord-Korea begin maart oplegde.

In het Westen bestaat twijfel in hoeverre China druk wil uitoefenen op het straatarme Noord-Korea. Beijing vreest een instabiel buurland, mocht het Noord-Koreaanse regime ineenstorten onder de internationale sancties.

Bekijk de reactie van Obama m.b.t. de afspraken over Noord-Korea

Dialoog

Xi pleitte voor een hernieuwde dialoog over het Koreaanse schiereiland en riep alle partijen op zich te onthouden van acties die voor meer spanningen zorgen. Hij verwees hiermee naar het Amerikaanse plan voor een raketafweersysteem op Zuid-Koreaanse bodem, waar China fel op tegen is.

Op de top waren de leiders van meer dan 50 landen aanwezig om te spreken over het veiligstellen van kwetsbaar nucleair materiaal en het voorkomen van nucleair terrorisme.

Grote afwezige was de Russische leider Vladimir Poetin, die blijkbaar geen zin had een door de VS gedomineerde bijeenkomst bij te wonen in een tijd van toenemende spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten, met name over Oekraïne.