Joegoslavië-tribunaal spreekt Serviër Vojislav Seselj vrij

Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag heeft de Serviër Vojislav Seselj donderdag vrijgesproken van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Seselj werd onder meer aangeklaagd voor oorlogsmisdaden die zijn milities van 1991 tot 1993 in Kroatië en Bosnië zouden hebben gepleegd. "Met de vrijspraak op alle negen vlakken is Seselj nu een vrij man", aldus hoofdrechter Jean-Claude Antonetti.

De Kroatische premier Tihomir Oreskovic noemt de vrijspraak van Seselj "schandelijk". "Het is een nederlaag voor het Haagse tribunaal en voor de aanklagers'', zei Oreskovic tijdens een bezoek aan Vukovar, een stad in het oosten van Kroatië die tijdens de oorlog op de Balkan maanden werd belegerd door Servische paramilitairen.

Seselj liet weten dat hij de uitspraak om hem vrij te spreken de enige juiste vindt. Eerder had de Serviër gevraagd om een schadevergoeding van 12 miljoen euro. Seselj ziet het bedrag als compensatie "voor al het lijden" dat hij heeft meegemaakt door de rechtszaak. Mogelijk wil de Serviër het bedrag verhogen nu hij officieel is vrijgesproken.

Oprichter

Seselj was in de jaren negentig de oprichter van de rechts-nationalistische Servische Radicale Partij. De aanklagers beschuldigden hem ervan etnische groepen tegen elkaar te hebben opgezet, voordat de oorlog uitbrak. De rechters achtten het bewijs ontoereikend.

Seselj was zelf niet in de rechtbank aanwezig. Het tribunaal verleende hem in 2014 toestemming naar Servië terug te keren vanwege zijn slechte gezondheid. Seselj lijdt aan darmkanker.

Omstandigheden

Begin 2015 wees het tribunaal een verzoek van de aanklagers om Seselj weer vast te zetten af. De aanklagers stelden toen dat de omstandigheden waren veranderd. Behalve dat Seselj had gezegd niet terug te keren, verscheen hij ook in Servische radio- en televisieprogramma's.

Tip de redactie