President Zuma moet Zuid-Afrika terugbetalen voor misbruik staatsgeld

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma moet de staat naar alle waarschijnlijkheid miljoenen dollars terugbetalen omdat hij staatsgeld heeft gebruikt voor luxueuze uitbreidingen van zijn landgoed. 

De hoogste rechtbank van Zuid-Afrika in Johannesburg oordeelde donderdag dat Zuma zich niet aan de grondwet heeft gehouden toen hij besloot een bevel van het Zuid-Afrikaanse anti-corruptie-orgaan om geld terug te betalen te negeren. 

Hoeveel de 73-jarige Zuma precies moet terugbetalen, moet door het ministerie van Financiën binnen zestig dagen worden vastgesteld. Tientallen gewapende agenten hielden donderdagochtend de wacht bij de rechtbank. 

De zaak draait om het landgoed van Zuma bij Nkandla. Zuma moet betalen voor alle zaken op het landgoed die niet te maken hebben met de beveiliging. Het gaat bijvoorbeeld om een amfitheater, een bezoekerscentrum, een kippenren en een zwembad. 

Video: Opperrechter doet uitspraak

Het vonnis is zowel in financieel als in politiek opzicht een klap voor de zittende president. Partijgenoten van ANC vrezen dat het bevlekte blazoen van Zuma een slecht effect heeft op de provinciale verkiezingen van dit jaar. Geoffrey York, Afrika-correspondent voor de Canadese krant The Globe and Mail, omschrijft het vonnis als "vernietigend".

Aftreden

De voorman van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse oppositiepartij eiste eerder deze maand al het aftreden van Zuma. Het ANC is volgens Mmusi Maimane in handen geraakt van schatrijke vrienden van de president. 

Zuma heeft vorige maand aangegeven een deel van het geld dat hij heeft gebruikt voor het landgoed terug te betalen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie