Pentagon gaat weer gevangenen Guantánamo overbrengen naar buitenland

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil in de komende dagen en weken weer een groep gevangenen vanuit het omstreden kamp Guantánamo Bay overbrengen naar andere landen. Het gaat om "ongeveer een dozijn".

De gevangenen worden overgebracht naar tenminste twee landen, schrijft het ministerie woensdag aan het Congres. Welke landen dat zijn, is niet bekendgemaakt.

Amerika bracht al eerder Guantanamo-gevangen over naar het buitenland. In januari werden bijvoorbeeld tien gevangenen uit de militaire basis overgebracht naar de Golfstaat Oman.

President Barack Obama wil zijn oude belofte om de gevangenis te sluiten waar buitenlandse terreurverdachten zonder proces worden vastgehouden inlossen voordat zijn ambtstermijn erop zit. In november wordt een nieuwe president gekozen.

Er zitten nu nog ruim negentig mensen vast. Tegen veel gedetineerden op Guantánamo is geen of nauwelijks bewijs. Van rechtszaken komt het dan ook niet.

Herkomst

De Amerikanen zitten met de gevangenen in hun maag, omdat ze vaak niet terug kunnen naar hun landen van herkomst.

Het Congres wil ook niet dat de gevangenen naar de VS komen, dus probeert de regering andere landen te overtuigen om ze op te nemen.

Toen Obama in 2009 president werd, zei hij al dat het kamp binnen een jaar dicht moest. Het is een erfenis van zijn voorganger George Bush en diens oorlog tegen terrorisme. Om buitenlandse verdachten ieder recht te ontzeggen, werden ze opgesloten in de Amerikaanse marinebasis op Cuba.

Lees meer over:
Tip de redactie