Arbeidsmigranten die in Qatar werken aan projecten voor het WK voetbal van 2022 worden nog altijd uitgebuit. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft donderdag een rapport gepubliceerd over de misstanden. 

De mensenrechtenorganisatie interviewde afgelopen jaar 231 arbeiders die klagen over smerige en krappe verblijfsaccommodaties, bedrog over de aard en de beloning van het werk en intimidatie. Bij één bedrijf werd dwangarbeid geconstateerd.

Wereldvoetbalbond FIFA belooft al vijf jaar lang om schending van de mensenrechten van arbeiders aan te pakken, maar tot nu toe is nagenoeg geen enkele verbetering te zien, constateert Amnesty.

"De Qatarese regering blijft apathisch en de FIFA laat het volkomen afweten als het om de rechten van de arbeiders gaat. De arbeidsomstandigheden en de karige betaling staan in verschrikkelijk contrast met de riante salarissen van de voetballers die straks in Qatar spelen", reageerde directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland donderdag.

Arbeiders komen vooral uit Bangladesh, India en Nepal. Amnesty roept de grote sponsors zoals Adidas, Coca Cola en McDonald's op om de druk op de FIFA op te voeren om uitbuiting tegen te gaan.

Reactie FIFA

De FIFA zegt in een reactie op het rapport dat de aanpak van de problematiek als een "proces" moet worden beschouwd. De wereldvoetbalbond heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat er een goede basis is om de arbeidsomstandigheden in Qatar te monitoren.

"Natuurlijk blijven er veel uitdagingen, maar we zijn op het juiste pad en vastberaden om te verbeteren, om nog meer bij te dragen aan de bescherming van de rechten van arbeiders bij de WK-stadionprojecten."

Video: Fragment uit reportage The Guardian over arbeiders in Qatar

'Arbeiders WK Qatar worden nog steeds uitgebuit'
'Arbeiders WK Qatar worden nog steeds uitgebuit'