Hinder verwacht vanwege nieuwe staking Franse luchtverkeersleiders

Voor de tweede keer in twee weken tijd dreigt een staking bij de Franse luchtverkeersleiding het vliegverkeer in Europa ernstig te verstoren.

Daarvoor waarschuwde dinsdag de luchtvaartorganisatie Airlines For Europe (A4E), een samenwerkingsverband van onder meer Air France-KLM, Lufthansa, IAG, Ryanair en easyJet.

De Franse luchtverkeersleiders hebben gedreigd vanaf woensdagavond voor 36 uur het werk neer te leggen. Dat zal volgens A4E de reisplannen van miljoenen Europeanen in de war schoppen.

De vorige staking duurde twee dagen en zorgde ervoor dat duizend vluchten moesten worden geannuleerd. Veel andere vluchten liepen vertraging op.

Protest

De luchtverkeersleiders protesteren al jaren tegen plannen om de verkeersstromen in het Europese luchtruim meer centraal te gaan regelen. Iets waar luchtvaartmaatschappijen overigens al jaren op aandringen omdat het de efficiëntie fors zou verhogen.

Ook liggen zij overhoop met de Franse overheid over zaken die uiteenlopen van arbeidsvoorwaarden tot pensioenen. Woensdag wordt hun 43e stakingsdag sinds 2009.

Onaanvaardbaar

''Het is onaanvaardbaar dat luchtvaartmaatschappijen en hun klanten herhaaldelijk getroffen worden door deze ongerechtvaardigde stakingen'', aldus A4E.

''Wij roepen de Europese Commissie op onmiddellijk te handelen om onze klanten te verdedigen.'' De organisatie zegt het stakingsrecht als fundamenteel recht te erkennen. ''Maar we kunnen niet nog eens de reisplannen van een miljoen mensen of meer laten verpesten door dit conflict.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie