De passagiers van het vliegtuig van EgyptAir bleven tijdens de kaping relatief rustig. "Mensen waren wel bang, maar het beste was om kalm te blijven."

Dat zegt Elsayed Abdelrazek, een van de Nederlandse passagiers aan boord van het gekaapte toestel, tegen NU.nl. Hij was dinsdag onderweg van Alexandrië naar Caïro en zou vanaf daar doorvliegen naar Amsterdam.

Abdelrazek, die voor in het vliegtuig zat, zag de kaper langs hem lopen. Hij omschrijft hem als een magere man met een bril. De beschrijving komt overeen met de foto die op het internet circuleert waarop de vermoedelijke dader staat. Volgens Abdelrazek duurde het even voordat mensen aan boord doorkregen dat er iets aan de hand was.

"Na ongeveer twintig minuten kwam iemand van de crew ons vragen om onze paspoorten in te leveren, zegt Abdelrazek. "Iedereen vond dat wel vreemd en vroeg aan de bemanning waarom we dat moesten doen. Later kwamen we erachter dat het in opdracht was van de kaper. Hij wilde onze nationaliteit weten."

Rustig blijven

Alle communicatie verliep via de bemanning. "We kregen van iemand van de crew te horen dat wij niet de reden waren van de kaping, maar het Egyptische regime. Er werd gezegd dat we rustig moesten blijven. Mensen waren wel bang, maar het beste was om kalm te blijven."

Abdelrazek kreeg te horen dat in eerste instantie niemand het toestel mocht verlaten, maar dat er met de kaper zou worden gepraat. Uiteindelijk mocht een groot deel van de passagiers kort na de landing het vliegtuig verlaten.

Enkele passagiers, onder wie een 56-jarige Nederlander, en de bemanning moesten langer blijven. Zij mochten later gefaseerd het vliegtuig verlaten.

De kaper werd dinsdagmiddag gearresteerd. De bomgordel die hij naar eigen zeggen om had, bleek nep.

Video: Passagiers verlaten gekaapt vliegtuig

Passagiers verlaten gekaapt vliegtuig EgyptAir
Passagiers verlaten gekaapt vliegtuig EgyptAir