De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten toch spreken met Barack Obama. Eerder werd gemeld dat de Amerikaanse president een gesprek met Erdogan had afgewezen.

Waarover zal worden gesproken is afhankelijk van de tijd die er beschikbaar is, zei Erdogan dinsdag voordat hij naar de VS vertrok. De president zal daar een top over nucleaire veiligheid in Washington bijwonen.

Hoogstwaarschijnlijk zullen Erdogan en Obama spreken over de aanpak van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Turkije is onder meer boos op de Verenigde Staten omdat het land Koerdische strijders steunt in de strijd tegen IS. 

Volgens The Wall Street Journal had Erdogan Obama aangeboden mee te gaan naar de inauguratie van een door Turkije gefinancieerde moskee in Maryland.

Het Witte Huis had het aanbod afgewezen, omdat er naast de conferentie weinig tijd zou zijn voor ontmoetingen. Tijdens de top is er geen vast schema voor gesprekken tussen wereldleiders.

Biden

Erdogan zou in plaats van Obama spreken met vicepresident Joe Biden, maar dat ontkent Erdogan dinsdag. De Turk zal ook met andere regeringsleiders spreken.

De Turkse president zei verder dat hij van de Amerikaanse autoriteiten wil dat ze optreden tegen een schoolnetwerk dat wordt gerund door de islamitische preker Fethullah Gulen.

Gulen is een Turk die in de VS woont. Zijn volgers bij de Turkse politie en justitie zouden zijn begonnen met een corruptieonderzoek naar Turkse overheidsfunctionarissen.