VN-kinderrechtenorganisatie Unicef is bezorgd om kinderen in het door oorlog getroffen en politiek instabiele Jemen. Vorig jaar werden er gemiddeld zes kinderen per dag verwond of gedood.

Unicef waarschuwt in een dinsdag verschenen rapport dat het land op punt van instorten staat. Dat heeft negatieve gevolgen voor kinderen in het land, die al langer te maken hebben met geweld en een slechte humanitaire situatie.

De kinderrechtenorganisatie stelde vorig jaar 1.500 ernstige schendingen van de rechten van het kind vast. Er werden meer dan 900 kinderen gedood en meer dan 1.300 kinderen raakten gewond.

Het aantal doden en gewonden is zeven keer hoger dan het jaar ervoor. Kinderen werden vooral getroffen door geweld tijdens schooltijd en wanneer ze onderweg naar school waren. 51 keer werden scholen aangevallen.

Er zijn ook meer kinderen ingezet door de strijdende partijen in Jemen. Vorig jaar zijn er zeker 848 kinderen gerekruteerd voor bijvoorbeeld het bemannen van controleposten en het dragen van wapens.

Akkoord

Unicef roept de strijdende partijen op de wapens neer te leggen en een politiek akkoord te sluiten.

Zolang er geen akkoord is, moeten de partijen stoppen met het rekruteren van kinderen, het aanvallen van burgerdoelen en het verhinderen van humanitaire hulp, aldus Unicef.