De man die dinsdag lange tijd een vliegtuig van EgyptAir kaapte, is gearresteerd. Dat laat de Cypriotische overheid weten. Alle passagiers en bemanningsleden zijn ongedeerd uit het vliegtuig gekomen.

Onder de passagiers waren ook zes Nederlanders. Vijf Nederlanders werden direct vrijgelaten, een 56-jarige Nederlandse man werd voor langere tijd gegijzeld. 

Het toestel, dat van Alexandrië onderweg was naar de Egyptische hoofdstad Caïro, moest van de kaper omdraaien en naar Larnaca vliegen. De kaper claimde een bomgordel om te hebben. Na onderzoek van de Cypriotische autoriteiten is gebleken dat de bomgordel nep is. 

De Nederlandse passagiers zijn opgevangen door een afgevaardigde van de Nederlandse ambassade in Nicosia. Ze maken het naar omstandigheden goed.

Video: Passagiers verlaten gekaapt vliegtuig EgyptAir

Passagiers verlaten gekaapt vliegtuig EgyptAir
Passagiers verlaten gekaapt vliegtuig EgyptAir

Ex-vrouw

Er bestaat nog altijd onduidelijkheid over de motieven en de naam van de kaper. Reuters en AFP meldden eerder dat de ex-vrouw van de kaper in Cyprus woont en dat de man eist haar te zien, maar dat is niet door de autoriteiten bevestigd.

Ook is niet bevestigd dat de kaper zou eisen dat alle vrouwelijke gevangenen in Egypte worden vrijgelaten. De Cypriotische president Nicos Anastasiades zegt dat er in ieder geval geen verband is met terrorisme. Ook de Egyptische autoriteiten sluiten dat uit. 

Amerikanen

Op de passagierslijst staan naast Egyptenaren en Nederlanders ook acht Britten en tien Amerikanen. In totaal zouden 81 mensen aan boord van de Airbus A320 hebben gezeten toen het toestel landde in Larnaca.

Video: Man klimt uit cockpit gekaapt toestel EgyptAir

Man klimt uit cockpit gekaapt toestel EgyptAir
Man klimt uit cockpit gekaapt toestel EgyptAir