Bewakers hebben maandag een man neergeschoten die een vuurwapen trok in het bezoekerscentrum van het Capitool, het gebouw in Washington waarin het Amerikaanse Congres is gehuisvest. 

De man die het wapen trok werd met onbekende verwondingen afgevoerd naar een ziekenhuis. Een politieagent raakte bij het incident lichtgewond, verklaarden de politie en bronnen in het Congres.

De rest van het gebouw ging meteen op slot en voorzorgshalve ook het nabijgelegen Witte Huis, de ambtswoning van president Barack Obama.

Mensen die aanwezig waren in het Capitool werd gezegd een veilige plek te zoeken. 

Video: Bezoekers van Capitool in paniek als man wapen trekt

Bezoekers Capitool in paniek als man wapen trekt
Bezoekers Capitool in paniek als man wapen trekt

Motief

De dader zou het bezoekerscentrum binnengelopen zijn en zijn pistool op een agent hebben gericht. Over het motief van de man is nog niets duidelijk.

Er zijn geen aanwijzingen dat er een verband is met terrorisme liet de politie een uur na het incident in een officiële verklaring weten. De politie van Washington liet eerder via Twitter al weten dat het gaat om een op zichzelf staande actie. "Er is geen actieve dreiging voor het publiek", werd gemeld.

Paasreces

In het gebouw, dat door toeristen bezocht kan worden, zetelen zowel de Amerikaanse Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Vanwege het paasreces waren er weinig mensen in het gebouw aanwezig op het moment dat de schoten werden gelost.

Er was verwarring toen de melding binnenkwam, omdat een paar uur eerder een evacuatie was geoefend. In het scenario zou een schutter in het gebouw zijn binnengedrongen.

Schreeuwen

In het bezoekerscentrum moeten toeristen zich melden voordat zij een rondleiding door een afgesloten deel van het gebouw krijgen. Volgens getuigen begonnen mensen bij het horen van de schoten heel hard te schreeuwen.

Het hele complex en de straten in een grote straal om het gebouw heen werden na de schoten hermetisch afgesloten door de politie. Toeristen die nog in het centrum waren, werden geëvacueerd. Nadat de dader was overmeesterd en het Capitool was doorzocht, werden de afsluitingen opgeheven.