Paus herdenkt slachtoffers terreur tijdens paasmis

Paus Franciscus heeft zondag in Rome vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek de zegen Urbi et Orbi (voor stad en wereld) uitgesproken. Daarbij herdacht hij de slachtoffers van terreuraanslagen in de hele wereld.

''Laten we tijdens dit paasfeest bij de slachtoffers van terrorisme stilstaan, deze blinde en wrede vorm van geweld die niet ophoudt onschuldig bloed te vergieten in vele delen van de wereld'', zei de paus.

Tijdens zijn pauselijke zege herinnerde de Paus ook aan het lot van de duizenden vluchtelingen die dood en afwijzing ondervinden. 

Hij sprak over de vele mensen ''die op weg zijn naar een betere toekomst, de steeds groeiende menigte van migranten en vluchtelingen, op de vlucht voor oorlog, honger, armoede en sociale onrechtvaardigheid''. Vaak ontmoeten deze mensen ''de dood op hun weg of ervaren zij de afwijzing van degenen die hen opname of hulp zouden kunnen bieden''.

Video: Paus Franciscus viert paasmis op Sint-Pietersplein 

Veiligheid

De paus stelde ook oorlogen, geweld en menselijk leed overal in de wereld aan de kaak. ''Gezien de geestelijke en morele afgrond van de mensheid, in het zicht van de leegte, die zich in de harten toont, en haat en dood voortbrengt, kan alleen een oneindige barmhartigheid ons redding brengen'', zei hij. ''De wereld is vol met mensen die in lichaam en ziel lijden, terwijl de nieuwsberichten worden gevuld met meldingen van wrede misdaden'', aldus de paus.

Verder hekelde hij de mishandeling van de aarde door ''hebzuchtige uitbuiting'', waardoor het evenwicht in de natuur verschuift. ''Ik denk vooral aan de gebieden die zijn getroffen door de gevolgen van klimaatverandering.''

Eerder op deze paaszondag had Franciscus op het feestelijk versierde plein al de paasmis bijgewoond. De ceremonie vond dit jaar na de aanslagen in Brussel plaats onder verscherpte veiligheidsmaatregelen.

Pasen wereldwijd gevierd

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow
Lees meer over:
Tip de redactie