De 'nummer twee' van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië is donderdag gedood bij een Amerikaanse luchtaanval. 

De Amerikaanse minister van Defensie kondigde de dood van IS-commandant Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli vrijdagmiddag aan. Ook enkele andere sleutelfiguren van IS werden gedood.

Volgens CNN zou de commandant het roer over moeten nemen als de zelfbenoemde kalief Abu Bakr al-Baghdadi zou komen te overlijden. 

De commandant, die ook een religieuze rol bekleedde binnen de terreurorganisatie, stond bekend onder diverse namen. Ook een kopstuk dat verantwoordelijk was voor het uitbetalen van strijders in Irak werd gedood.

"We zijn het kabinet van ISIL [schrijfwijze Amerikaanse regering, red.] systematisch aan het elimineren", sprak Carter vrijdagmiddag. 

Palmyra

Het Syrische leger heeft volgens de staatstelevisie de citadel van Palmyra heroverd op militanten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). 

De Syrische staatstelevisie meldde donderdag al dat troepen van de regering de oude stad binnentrokken. Woensdag meldde het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens dat de regeringstroepen de buitenwijken van de oude stad hadden bereikt. 

De verovering van Palmyra door IS werd groot nieuws toen de terreurorganisatie dreigde een Romeinse tempel in de stad op te blazen. Het werelderfgoed was één van de toeristische trekpleisters van Syrië. In augustus vorig jaar bleek uit beelden van de Verenigde Naties dat IS de tempel inderdaad opblies.

Video: 'Syrische leger heeft  Palmyra heroverd' 

Syrische leger vecht om Palmyra
Syrische leger vecht om Palmyra