Duitsland houdt terreurverdachte aan die door Turkije naar Nederland is gestuurd

In Duitsland zijn twee terreurverdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel. Een van de verdachten, Samir E., zou door Turkije zijn uitgezet naar Nederland.

Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel vrijdag.

De aanhouding in Düsseldorf vond al donderdagmiddag plaats. Het gaat daarbij volgens Der Spiegel om Samir E. die net als de Brusselse aanslagpleger Ibrahim El Bakraoui in de zomer van 2015 door Turkije naar Amsterdam werd gestuurd, omdat hij zich volgens de Turkse autoriteiten bij islamitische extremisten in Syrië wilde aansluiten.

De man die woensdag al in Gießen werd aangehouden zou op de dag van de aanslagen in Brussel twee verdachte sms'jes hebben gekregen. In een van die berichtjes stond de naam van Khalid El Bakraoui, de broer van Ibrahim die zich eveneens opblies in Brussel. Het tweede bericht bestond alleen uit het Franse woord 'fin' (einde) en werd drie minuten gestuurd voordat Bakraoui zichzelf opblies in een metrowagon bij station Maalbeek.

Schiphol

De verdachte uit Düsseldorf is mogelijk de Duitser die tegelijk met Ibrahim El Bakraoui naar Schiphol vloog, zoals donderdag bleek uit een brief van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Van der Steur refereerde aan een Duitser, maar kon op verzoek van Duitsland geen verder informatie over die man vrijgeven.

Dat de twee terreurverdachten door Turkije werden uitgezet naar Nederland waarna zij zonder problemen Schiphol uit konden lopen, doet de vraag rijzen of de Nederlandse en Europese veiligheidsdiensten terugkerende jihadisten wel goed genoeg in de gaten houden.

El Bakraoui, die een lang strafblad had, werd door de Turken teruggestuurd naar Nederland, maar werd niet in de kraag gevat omdat hij niet gesignaleerd stond. Van der Steur stelt dat door de Turkse autoriteiten niet de gebruikelijke procedure is gebruikt. "Volgens de gangbare werkwijze hebben de politiediensten van Turkije contact met de politieliaison als er een uitzetting aan de orde is." Ook wordt de reden voor de uitzetting gemeld.

In dit geval werd er in de elektronische postbus van de Nederlandse ambassade in Turkije melding gemaakt dat er een vlucht gefaciliteerd werd voor El Bakraoui. 

Verbazing

Ondanks het feit dat er bij Bakraoui is afgeweken is van de gangbare procedure, is er vanuit Nederland geen contact opgenomen met de Turkse autoriteiten over de reden voor de uitzetting.

In de Tweede Kamer is er met verbazing gereageerd op de gang van zaken. PVV-leider Geert Wilders: "Waarom is niet opgetreden bij bericht met very urgent erboven? Onbegrijpelijk. Waarom is later geen opsporingsbevel uitgegaan toen men mogelijk meer over hem wist?"

Bij Sybrand Buma (CDA) komt het hele proces "buitengewoon amateuristisch" over. "De internationale samenwerking ontbreekt en de informatie-uitwisseling is zeer gebrekkig gebleken."

D66-leider Alexander Pechtold: "De minister spreekt over 'het systeem' dat niet heeft gewerkt. Maar hoe zit het met de mensen die met dat systeem werken? Waarom is geen contact opgenomen met de Turkse autoriteiten?"

Volgende week dinsdag debatteert de Tweede Kamer met minister Ard van der Steur over de aanslagen in Brussel en de rol van de Nederlandse veiligheidsdiensten.

Lees meer over:
Tip de redactie