De Belgische minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Jan Jambon heeft gisteren zijn ontslag aangeboden, maar premier Charles Michel heeft dit niet aanvaard.

Ook minister Koen Geens van Justitie bood zijn ontslag aan, maar Michel weigerde dit ook. Dat schrijft de Belgische nieuwszender VTM donderdag. 

De fouten in het onderzoek naar de terreurverdachten die aanslagen pleegden in Brussel zouden de aanleiding zijn geweest. Het Belgische kernkabinet is momenteel in overleg.

"Er zijn vragen te stellen bij de afwikkeling bij justitie en de politie", zegt Jambon in een eerste reactie aan het VTM Nieuws. "Ik begrijp dat er vragen gesteld worden en ik vond het raadzaam om mijn politieke verantwoordelijkheid te nemen. Het kernkabinet heeft mij uitdrukkelijk gevraagd om aan te blijven. In een oorlogssituatie kun je het terrein beter niet verlaten."

Kritiek

De Turkse president Erdogan uitte woensdag felle kritiek op België en Nederland. Turkije zou El Bakraoui in de kraag hebben gevat toen hij de grens tussen Turkije en Syrië wilde oversteken. De Belg zou zelf hebben gevraagd hebben om naar uitgezet Nederland te worden.

De Belgische minister van Justitie Koen Geens bevestigde kort na de persconferentie van Erdogan dat Turkije een van de verdachten heeft teruggewezen naar Nederland. Volgens hem was er geen sprake van uitlevering. Geens heeft volgens De Standaard vannacht lange gesprekken gevoerd met premier Michel over de verklaringen van de Turkse president Erdogen.

Hij geeft in het programma Villa Politica toe dat de diensten vermoedelijk niet foutloos hebben gehandeld. "Wellicht was er geen tijdige doorstroming van informatie vanuit Turkije en binnen België zelf." Volgens hem zijn er in eerste instantie fouten bij de gerechtelijke politie gebeurd. 

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie zoekt momenteel de gang van zaken uit rond de uitlevering. Later donderdag volgt een Kamerbrief. Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de aanslagen in Brussel. ​

Onderzoek

De Belgische regering wil snel een parlementair onderzoek naar de aanslagen in Brussel en de nasleep.

Tijdens een herdenkingsplechtigheid zei Michel dat iedereen die betrokken was bij de aanslagen zal worden gestraft. "Laat ik heel duidelijk zijn: er zal geen sprake zijn van straffeloosheid." 

Michel zei dat de regering er alles aan zal doen om duidelijkheid te krijgen over de toedracht van de dodelijke aanslagen op de luchthaven en in een metrostation in Brussel. ,,Wij zijn antwoorden verschuldigd aan de slachtoffers en de families.''