Het Iraakse leger is donderdag een offensief gestart tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) bij Mosul. 

De door de Verenigde Staten geleide coalitie biedt luchtsteun. Volgens de Iraakse staatstelevisie zijn IS-militanten al verdreven uit verschillende dorpen in de regio. 

Mosul, een stad met ongeveer 2 miljoen inwoners op 360 kilometer van Bagdad, viel in 2014 in handen van IS. Het is de grootste stad in Irak en Syrië die wordt gecontroleerd door de terreurgroep. 

Als IS kan worden verdreven uit Mosul, zou dat voor de internationale coalitie tegen IS het grootste succes tot nu toe zijn.

Palmyra

De Syrische staatstelevisie meldt donderdag dat troepen van de regering de oude stad Palmyra zijn binnengetrokken. Woensdag meldde het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens dat de regeringstroepen de buitenwijken van de oude stad hadden bereikt. 

De verovering van Palmyra door IS werd groot nieuws toen de terreurorganisatie dreigde een Romeinse tempel in de stad op te blazen. Het werelderfgoed was één van de toeristische trekpleisters van Syrië. In augustus vorig jaar bleek uit beelden van de Verenigde Naties dat IS de tempel inderdaad opblies.