De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic is schuldig aan volkerenmoord in Srebrenica. Het Joegoslaviëtribunaal legde Karadzic donderdag een celstraf van veertig jaar op.

Update: Radocan Karadzic gaat in beroep tegen het vonnis van het Joegoslavië-tribunaal.

Lees hieronder het gehele nieuwsbericht.

Karadzic koos er volgens het tribunaal voor de VN-enclave Srebrenica over te nemen, vlak voordat de moordpartij plaatsvond. Vervolgens ging Karadzic akkoord met het doden van de naar schatting achtduizend mannelijke Bosniërs. 

Volgens de Zuid-Koreaanse rechter O-gon Kwon is er onvoldoende bewijs dat Karadzic verantwoordelijk is voor genocide in verschillende oost-Bosnische plaatsen. Wel wordt hij verantwoordelijk gehouden voor misdaden tegen de menselijkheid en etnische zuivering in die gebieden van Bosnische Kroaten en Bosnische moslims.

Ook als het de belegering van Sarajevo betreft, moet Karadzic volgens het tribunaal bestraft worden voor oorlogsmisdaden. ''Het afvuren van mortieren en het dagelijks actief zijn van scherpschutters die schoten op onschuldige burgers was systematisch. Hier is sprake van een plan om door moord en terreur politieke en militaire doelen te bereiken'', zegt de rechter.

Karadzic schond bovendien het oorlogsrecht door tweehonderd VN-soldaten te gijzelen om te voorkomen dat door de VN luchtaanvallen zouden worden uitgevoerd op stellingen van de Bosnische Serviërs. 

Straf

De gevangenisstraf van Karadzic wordt verminderd met iets meer dan zeven jaar omdat hij die tijd al vast heeft gezeten. Het is nog niet duidelijk in welke staatsgevangenis hij de rest van zijn straf uit zal zitten.

De voormalige Bosnisch-Servische leider laat via zijn advocaat weten in beroep te gaan tegen de uitspraak van het Joegoslavië-tribunaal.

Tribunaal

Karadzic staat sinds 2009 voor het Joegoslaviëtribunaal terecht wegens oorlogsmisdaden. Hij werd in 2008 na dertien jaar vluchten opgepakt en door Servië uitgeleverd aan het tribunaal en opgesloten in de speciale VN-vleugel van de strafgevangenis in Scheveningen. 

De oud-leider wist naar eigen zeggen niets van de moord op de duizenden mannelijke Bosniërs na de val van Srebrenica. 

De VN-enclave werd beschermd door Nederlandse blauwhelmen, maar in juli 1995 onder de voet gelopen door het Bosnisch-Servische leger van generaal Ratko Mladic. Die liet daarna de moslimmannen ombrengen.

Video: Karadzic krijgt 40 jaar cel voor genocide

Karadzic krijgt 40 jaar voor genocide
Karadzic krijgt 40 jaar voor genocide

Machtsfactor 

Karadzic beloofde in juli 1996 onder internationale druk al zijn functies in de Republika Srpska en de SDS op te geven, maar bleef in het Servisch deel van Bosnië een machtsfactor van belang. Zijn macht begon pas af te brokkelen nadat zijn partij in november 1997 de vervroegde verkiezingen had verloren.

Jarenlang werd tevergeefs naar Karadzic gezocht. De laatste jaren voor zijn arrestatie in 2008 hield hij zich schuil in de Servische hoofdstad Belgrado als Dragan Dabic - een met dikke witte baard getooide alternatief genezer.

Kolosaal belang

Volgens de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra'ad Al Hussein, is de veroordeling van Karadzic is van ''kolossaal belang''. ''Karadzic was het brein achter de gevangenneming, verkrachting, marteling van en moord op duizenden mensen, het bombarderen van burgers, de belegering van Sarajevo en de vernietiging en diefstal van eigendommen''.

Andere kopstukken kunnen volgens Zeid gewaarschuwd zijn. ''Het maakt niet uit hoe machtig ze zijn, hoe onaantastbaar ze zichzelf achten of op welk continent ze leven. De daders van dergelijke misdrijven moeten weten dat ze niet ontkomen aan gerechtigheid.''

Niet ontlopen

Premier Mark Rutte zegt dat het goed is om vast te stellen dat schuldigen hun straf niet ontlopen. Het is volgens hem belangrijk om te concluderen "dat we in een wereld leven waarin je dit soort verschrikkelijke daden tegen de mensheid en grote groepen niet straffeloos kunt doen''.

''We kwamen hier om van het Joegoslavië-Tribunaal eindelijk een levenslang tegen Karadzic te horen, maar wat moeten we met een straf van veertig jaar?'', zegt een van de overlevenden van de volkerenmoord in Srebrenica donderdagmiddag na het vonnis van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. ''We gaan absoluut tegen deze straf in beroep.''