Meer dan 86,7 miljoen kinderen van jonger dan zeven jaar leven al sinds hun geboorte in conflictzones. Het opgroeien in zo een stressvolle omgeving brengt de ontwikkeling van hun brein in gevaar.

Daarvoor waarschuwt UNICEF donderdag.

Een trauma kan voor hinder zorgen bij de ontwikkeling van hersencelverbindingen. Kinderen kunnen daardoor op jonge leeftijd een achterstand oplopen met hun cognitieve, sociale en fysieke vaardigheden, iets waar zij hun gehele leven last van kunnen houden. De hersencelverbindingen zijn essentieel voor de gezondheid, emotioneel welzijn en leervermogen van een kind.

"Naast de directe fysieke dreigingen waarmee kinderen te maken krijgen, lopen ze ook het risico op diepe emotionele schade", aldus Pia Britto van UNICEF.

"Door situaties waarin deze kinderen zich bevinden worden zij beroofd van hun veiligheid, familie, vrienden, speeltijd en routine", zegt Britto. "Dat terwijl juist die factoren nodig zijn voor kinderen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen."

Kinderen worden geboren met zo’n 253 miljoen hersencellen. Deze hebben de potentie om zich snel te ontwikkelen tijdens de eerste zeven levensjaren van een kind. Die ontwikkeling hangt echter samen met de leefomstandigheden van een kind.