Het Nederlands consulaat in de Turkse stad Istanbul is woensdagochtend gesloten om een mogelijke terreurdreiging, heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, besloten. 

''Over de aard van de dreiging en de informatie die daaraan ten grondslag ligt, kunnen we om voor de hand liggende redenen geen verdere mededelingen doen'', zegt Koenders.

Hij adviseert Nederlanders in de stad de directe omgeving van het consulaat-generaal te mijden en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

"De veiligheid van mijn medewerkers en van de bezoekers van onze kanselarijen heeft de hoogste prioriteit", aldus Koenders. Op het moment van de ontruiming waren de consul-generaal en ongeveer veertig stafleden aanwezig. Zij zetten hun werk zo veel mogelijk voort vanuit andere locaties.

De ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara blijft wel open. Een woordvoerder zegt tegen NU.nl dat de dreiging niet voor hen geldt. "Anders waren wij nu ook wel gesloten." Hij weet niet wat de aard van de dreiging voor het consultaat in Istanbul kan zijn. 

Aanslag

De Turkse stad werd zaterdag getroffen door aanslagen, waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Onder de slachtoffers waren veel buitenlanders. 36 mensen raakten gewond. Turkije heeft de veiligheidsmaatregelen in de stad aangescherpt. 

Ook in de voorbije weken is Turkije meerdere malen opgeschrikt door terreuraanslagen in onder meer Istanbul en de hoofdstad Ankara. De aanslagen waren in een aantal gevallen het werk van terreurbeweging IS.

Duitsland

Een speciale eenheid van de Turkse politie heeft in Istanbul drie mannen gearresteerd die verdacht worden van het beramen van aanslagen op Duitse doelen. Turkse media melden woensdag dat de drie, een Turk, een Syriër en een Iraki, aanslagen beraamden op het Duitse consulaat of de Duitse school.

Duitsland sloot vorige week al zijn diplomatieke vestigingen in Turkije vanwege de terreurdreigingen. Het gaat onder meer om de ambassade in Ankara en het consulaat in Istanbul.

De drie zijn dinsdag opgepakt op aanwijzingen van de Duitse en Turkse inlichtingendiensten. Ze zouden banden hebben met de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS). De politie is nog verwoed op zoek naar drie Turkse verdachten die voor IS aanslagen in Istanbul zouden beramen.