De Amerikaanse president Barack Obama is naar Cuba gekomen "om het laatste overblijfsel van de Koude Oorlog op het Amerikaans continent te begraven", zei hij dinsdagochtend (lokale tijd) in Havana.

In een toespraak in het Grote Theater in de Cubaanse hoofdstad deed Obama een gepassioneerde oproep voor meer politieke vrijheden, waaronder vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

Hij zei ook een hand van vriendschap naar het Cubaanse volk uit te steken. De toespraak werd rechtstreeks uitgezonden op nationale televisie.

"Kiezers zouden hun regeringen moeten kunnen kiezen in vrije en eerlijke verkiezingen", sprak hij tot zijn toehoorders, onder wie de Cubaanse president Raúl Castro, die een socialistische regering aanvoert.

Obama noemde ook de mensenrechten "een universeel recht voor het Amerikaanse volk, het Cubaanse volk en volkeren over de hele wereld".

Video: bekijk een deel uit de speech van Obama

Obama spreekt op Cuba over begraven overblijfsel Koude Oorlog
Obama spreekt op Cuba over begraven overblijfsel Koude Oorlog

Embargo

Hij kreeg groot en langdurig applaus toen hij zijn oproep herhaalde om het Amerikaanse economische embargo op te heffen. Hij benadrukte echter dat alleen het Amerikaanse Congres daartoe kan overgaan. De Republikeinse meerderheid staat dat tot dusver niet toe.

Wel gebruikte Obama zijn presidentiële bevoegdheden om reis- en handelsrestricties te versoepelen. Hij zei in zijn toespraak te hopen dat vooral de gewone Cubanen hierdoor hun levensstandaard kunnen verbeteren.

Obama ontmoette in Havana ook enkele politieke dissidenten, van wie enkele gevangen hebben gezeten. Hij prees hen voor "het tonen van grote moed".